Inhalacija kod kuće

Kako se inhalirati kod kuće?

Sigurno se sjećate kako je vaša mama ili baka stavljala vlažne krpe ili posude s vodom na radijator. Jeste li ikad razmišljali zašto su to radile i koristite li se i danas tim trikovima?

U zimskom periodu grijemo stanove i kuće kao bi se osjećali ugodno. Bez obzira na izvor topline, grijanje isušuje zrak. Suhi zrak u prostoru najčešće uzrokuju grijanje, klima uređaji, loša ventilacija, korištenje električnih uređaja, nedostatak biljaka i vanjski uvjeti kao suhi vjetar. Osim održavanja vlažnosti zraka u prostoru u kojem boravite inhalacija se pokazala kao dobar način da pomognete svom dišnom sustavu.

Kako odabrati pravo eterično ulje za inhalaciju?

Odabirom kvalitetnog proizvođača eteričnih ulja dugoročno ste uštedjeli puno vremena. Osim kvalitetnih eteričnih ulja dostupni su vam i savjeti kako ih koristiti. Eterična ulja koja se najčešće koriste za inhalaciju kod kuće su ravensara, eukaliptus globulus, eukaliptus radiata, bor bijeli, kajeput, paprena metvica.

Ravensara (Ravintsara, Madagaskarski kamforovac, Cinnamomum camphora et cineol) je zimzeleno prašumsko drveće koje naraste do dvadeset metara. Eterično ulje ravensare je jedno od najjačih antivirusnih ulja i svakako mora biti dostupno u vašoj kućnoj apoteci. Može se koristiti u difuzeru i u prisutnosti male djece. Djeluje antivirusno te na taj način dezinficira prostor. Može se koristiti i preventivno u difuzerima, pogotovo u vrijeme gripa i prehlada. Ravensara se koristi i u inhalacijama, a nekoliko kapi možemo staviti u maramicu i udisati na takav način. Osobe s astmom moraju napraviti test prije inhalacije. Nakon što pomirišite ulje iz bočice, ako ne osjetite stezanje u prsima, možete ulje koristiti u difuzerima ili za inhalaciju. U malim dozama može se nanositi direktno na kožu, a odlično je i u balzamima za prsa ili uljima za masažu.

Eukaliptus

Postoje mnoštvo vrsta i kemotipova eukaliptusa i svaki od njih ima neku svoju primjenu. Na tržištu se pojavljuju ulja često samo pod nazivom „eukaliptus“ te je ovdje svakako potrebno da se koriste isključivo visokokvalitetna ulja koja imaju jasno naznačenu vrstu i kemotip kako bismo bili sigurni za koju terapeutsku primjenu da ih koristimo.

Eterično ulje Eukaliptus globulus jaki je ekspektorans odnosno smanjuje viskoznost sluzi u dišnom sustavu te djeluje antivirusno i antimikrobno. Ovo ulje jedan je od važnih sastojaka u balzamima za prsa. Može se koristiti kod inhalacije i u difuzerima. Ne preporuča se za djecu do dvije godine.

Eukaliptus radiata ima antivirusno djelovanje, mogu ga koristiti i djeca, a kao i globulus, jak je ekspektorans. Ulje eukaliptus radiata koristi se za inhalaciju, u difuzerima i kao dodatak balzamima za prsa.

Ostala ulja za inhalaciju

Bijeli bor je crnogorično drvo koje može narasti do četrdeset metara. Ulje bijelog bora se dobiva destilacijom dugačkih, tvrdih iglica. Djelovanje eteričnog ulja bijelog bora je antireumatsko, podiže krvni tlak, koristi se kod astme i alergija, opušta mišiće bronha te time olakšava disanje, razrjeđuje sluz te umiruje pretjerani kašalj, potiče i uravnotežuje lučenje kortizola te djeluje antivirusno. Koristi se u preparatima protiv reume, može se inhalirati i dodati u balzam za prsa. Ako je ulje staro, može oksidirati te nadražiti kožu.

Kajeput ili bijeli čajevac naraste do trideset metara, ima bijelu koru i bijele cvjetove. Eterično ulje kajeputa je jak ekspektorans, odnosno olakšava iskašljavanje, može se koristiti kod djece i djeluje antiseptički. Može se dodati u difuzer ili u balzame za prsa za djecu i odrasle.

Paprena metvica (Menta x piperita) je trajnica koja raste u našim vrtovima. Koristi se u kulinarstvu, kao čaj, ali i kao dodatak koktelima. Eterično ulje paprene metvice djeluje kao analgetik, antibakterijski, antivirusno, protuupalno, podiže krvni tlak, potiče cirkulaciju, djeluje na kontracepciju, poboljšava probavu (stomahik), stimulira metabolizam jetrenih stanica, pomaže kod regeneracije jetre, smanjuje migrene, poboljšava raspoloženje i hladi. Ulje paprene metvice može se dodati ulju za masažu, ulju koje se koristi nakon uboda insekata, za probavne tegobe i u difuzerima za poboljšanje koncentracije. Osim što se koristi u inhalacijama, pogodna je i za njegu masne kože.

Inhalacija kod kuće

Ako želite djelovati preventivno ili si olakšati već otežano disanje i ostale simptome gripe ili prehlade svakako je dobro inhalirati se. Inhalacija eteričnim uljima najčešći je način primjene ulja za pomoć kod dišnih tegoba. Inhalacija se može izvoditi vodenom parom ili difuzerima. Koji god način odaberete, potrebno je voditi brigu kod odabir ulja za korištenje u blizini djece. Sigurna ulja za djecu su ravensara, eukaliptus radiata i kajeput.

Inhalacija vodenom parom izvodi se vrlo jednostavno. Potrebno je zakipiti pola litra vode i maknuti je sa štednjaka. Dodati 1-2 kapi eteričnih ulja i inhalirati jednu minutu. Ponovno dodati 1-2 kapi eteričnog ulja i inhalirati jednu minutu. Inhalacija može trajati do deset minuta i može se inhalirati ukupno 5-15 kapi eteričnih ulja.

Postoje i već gotove kapsule za inhalaciju, balzami za prsa i sprejevi za nos koje možete koristiti ako ne želite eksperimentirati s uljima, a želite prirodan proizvod.

PRANAROM Aromaforce kapsule za inhalaciju registrirane su kao medicinski proizvod i namijenjene su za inhalaciju odraslih i djece starije od 12 godina. Djeca mlađa od 12 godina i trudnice ne smiju koristiti ove kapsule.

PRANAROM Aromaforce Balzam za prsa junior i za odrasle primjenjuje se za olakšano disanje kod respiratornih infekcija, prehlada i gripe.

PRANAROM Aromaforce sprej za nos je medicinski proizvod koji se koristi protiv začepljenosti nosa, kod prehlada i faringitisa. Mogu ga koristiti trudnice, dojilje i djeca starija od 3 godine.

Ovu sezonu gripe i prehlada olakšajte si na prirodan i mirisan način.

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

KONTAKTIRAJTE NAS ILI POSJETITE U

LIJEPO TE JE PONOVO VIDJETI