Stabla baobaba

Ulje baobaba u njezi kože

Adansonia digitata ili Afrički baobab raste na afričkom kontinentu te u Yemenu i Omanu. Najstarija stabla baobaba rastu i žive preko dvije tisuće godina. U prošlosti su se stabla baobaba često koristila za orijentaciju. Najčešće rastu na suhim, vrućim, subsaharskim područjima. Lokalno stanovništvo cijeni baobab kao izvor hrane, vode, kao prirodan lijek ili sklonište. U posljednje vrijeme mnoga od najvećih i najstarijih stabala su presušila, moguće kao posljedica klimatskih promjena.

Plod baobaba

Zanimljivosti o baobabu

Iako raste na području gdje je sušno razdoblje dugo, a u kišnom razdoblju padne nedovoljno kiše, baobab uspijeva narasti do trideset metara, a promjer stabla doseže i do 14 metara. Zbog izgleda svoje krošnje naziva se i naopako drvo jer krošnja svojim oblikom podsjeća na korijen.

Nakon cvjetanja, razvija se plod ovalnog ili okruglog oblika koji naraste do 25 cm dužine. Unutrašnjost ploda zaštićena je s čvrstom, drvenastom ljuskom. Plod je mesnata, lagana bež pulpa koja se pretvara u prah kako se plod suši. Sjemenke baobaba su sitne, oblikom slične grahu ili bubregu, sa izuzetno čvrstom ljuskom. Mogu proklijati tek nakon što se ljuska sjemenke dovoljno stanji da voda može prodrijeti do sjemenke, a to je ili nakon požara ili prolaska kroz probavni trakt životinja.

Suhi plod baobaba

Od sjemenki baobaba, hladnim tiješnjenjem dobiva se dragocjeno ulje baobaba, čiji su blagotvorni učinci postali široko poznati tek nedavno. Odlično je za njegu „od glave do pete“. Ulje je zlatno žute boje, bogato polifenolima, antioksidansima, vitaminima A i E i omega masnim kiselinama. U nastavku ćemo navesti neke od prednosti ulja baobaba u svakodnevnoj njezi vaše kože.

Baobab i koža

Naša koža nas štiti od vanjskih utjecaja, a ulje baobaba štiti našu kožu. Stvara zaštiti sloj koji pomaže zadržavanju vlage i sprječava sušenje kože te znakove starenja. Smanjenje kolagena je normalno s godinama. Proces smanjenja može se ubrzati nezdravom prehranom, stresom i izostankom pravilne njege kože. Ulje baobaba poništava djelovanje slobodnih radikala što pomaže očuvanju kolagena i otpornosti vaše kože.

Kako se struktura naše kože mijenja s godinama, započinje i pojava prvih sitnih bora. Ulje baobaba bogato je antioksidansima i polifenolima koji pomažu sa zadržavanjem vlage, bez efekta mašćenja kože. Upravo zbog toga je idealno za sve tipove kože. Prodire duboko u slojeve kože i pomaže u njezi zrele kože, minimizirajući pojavu bora.

Otvoreni plod baobaba

Osim za njegu, može se koristiti i za čišćenje lica. Sigurno ste se susreli s pojmom crijevni mikrobiom i znate njegovu važnost za naše zdravlje. No jeste li se upoznali sa pojmom kožni mikrobiom? Kožni mikrobiom je naziv za bakterijsku zajednicu koja živi na našoj koži i važna je održavanje zdravlja naše kože. Mnogi dostupni preparati zanemaruju važnost kožnog mikrobioma i narušavaju njegovu ravnotežu. Masne kiseline koje sadrži ulje baobaba pomažu u održavanju ravnoteže mikrobioma.

Iako prva asocijacija za njegu masne kože i kože sklone aknama nije dodavanje još ulja, ulje baobaba ja lagano, ne začepljuje pore i pomaže u regulaciji sebuma te je idealno za njegu masne kožu.

Osim kože, ulje baobaba možete koristiti za njegu kože usana, vlasišta, kose i noktiju. Bilo da se odlučite na korištenje ulja baobaba uz dodatak eteričnih ulja ili bez, vaša koža će vam biti zahvalna.

Stabla baobaba

Ulje baobaba u njezi kože

Iako prva asocijacija za njegu masne kože i kože sklone aknama nije dodavanje još ulja, ulje baobaba ja lagano, ne začepljuje pore i pomaže u regulaciji sebuma te je idealno za njegu masne kožu.

Saznaj više »

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

KONTAKTIRAJTE NAS ILI POSJETITE U

LIJEPO TE JE PONOVO VIDJETI