Opis
Cimet je jedan od najstarijih začina. U davna vremena njime se trgovalo između Indije, Kine i Egipta. Koristilo ga se u kulinarstvu, ali i u religisjkim obredima. Stari Grci su ga koristili kod probavnih tegoba, Rimljani su radili parfeme od njega, a običaj koji se zadržao i do danas, a potječe još od srednjeg vijeka jest dodavanje ga kao začin u kuhano vino.
Danas, osim što se koristi kao začin u kuhanim vinima, koristi se i u raznim slasticam, a mnogi ga prizvođači stavljaju i u preparate protiv celulita, gdje nažalost, on nema neku veliku funkciju, a može nadražiti kožu.
DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA
Destilacijom mlade kore drveta vodenom parom
DJELOVANJE
- Jako antiseptičko djelovanje, a također djeluje i protiv Gram pozitivnih i Gram negativnih mikroorganizama, gljivica te plijesni roda Aspergillus
- Jak emenagog – potiče protok krvi u području zdjelice i maternice
- Stimulira kontrakcije maternice
- Pripisuju mu se i afrodizijska svojstva
UPOTREBA
- Oralno – ulje cimeta kore primjenjuje se oralno kod teških probavnih smetnji i urogenitalnih infekcija, no u Republici Hrvatskoj eterična ulja nisu registrirana kao dodaci prehrani te se stoga ni ne smiju piti, osim ako nisu u gotovim oleokapsulama od strane proizvođača
- U difuzerima – za savršeni zimski ugođaj možete ga kombinirati s eteričnim uljima klinčićevca, anisa i slatke naranče, cimet stavljajte u malim dozama jer je jak
KONTRAINDIKACIJE
Ne koristiti za vrijeme trudnoće i dojenja kao ni za djecu ispod 6 godina starosti.
Recenzije
Još nema recenzija.