Opis
Komorač je biljka koja potječe iz mediteranskih zemalja, a uzgaja se diljem Europe. Koristi se dosta u kulinarstvu jer daje fin okus jelima i jedan je od važnih sastojaka indijske kuhinje.
Tradicionalno se ova biljka koristi protiv nadutosti i za pospješenje probavnog sustava.
Na tržištu postoje i eterično ulje od gorkog komorača, no ono se ne preporuča u aromaterapiji.
DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA
Destilacijom vodenom parom sjemenki
DJELOVANJE
- Protiv nadutosti
- Tonik probavnog sustava
- Protiv spazma kod astme i bronhitisa
- Osvježava usnu šupljinu
- Dobro djeluje na menstrualne tegobe (amenoreja, dismenoreja)
UPOTREBA
- Eterično ulje komorača koristi se za masažu trbuha prilikom probavnih tegoba. Kao i svako eterično ulje, mora se razrijediti u baznom ulju pa je ovdje savjet da se razrijedi u bademu i/ili suncokretu te makadamiji. Uz eterično ulje komorača mogu se dodati još i ulja poput anisa, kima, đumbira, bergamota i sl. kako bi se pospješilo djelovanje
- Kod astme i bronhitisa dobro ga je inhalirati. Uz njega možemo dodati još i eterično ulje bora bijelog
- Imamo li probleme s menstruacijom ulje možemo razrijediti u biljnom ulju makadamije i lagano umasirati u donji dio trbuha.
- Komorač se često koristi i za dentalnu higijenu te je čest sastojak pasti za zube
Recenzije
Još nema recenzija.