Što su difuzeri za eterična ulja i savjeti za korištenje

Eterična ulja možemo raspršiti u prostoru pomoću difizera za eterična ulja i aroma lampica. Ultrazvučni difuzeri koriste ultrazvučne valove za razbijanje eteričnih ulja na vrlo male kapljice koje se zatim oslobađaju u zrak.

Ultrazvučni difuzeri su najpopularniji tip difuzera, jer su tihi i efikasni. Ne zagrijavaju eterična ulja i samim time njihove ljekovite komponente ostaju u potpunosti. Difuzeri najčešće imaju spremnik gdje se stavlja voda. U vodu se ukapava eterično ulje te se na taj način isparava u zrak ispuštajući maglicu.

Također postoje difuzeri u koje se stavlja bočica čistog eteričnog ulja bez vode i pomoću maglice isparava u zrak. Oni isto ne zagrijavaju ulja te eterična ulja mogu u potpunosti dati svoje ljekovito djelovanje.

Aroma lampice koriste toplinu za isparavanje eteričnih ulja u zrak. Upravo toplina može izmijeniti sastav eteričnih ulja, a time i njihova djelovanja.

Kako koristiti difuzere kod kuće?

Difuzeri za eterična ulja se mogu koristiti za razne svrhe, uključujući aromaterapiju i pročišćavanje zraka.

Aromaterapija je praksa korištenja eteričnih ulja za poboljšanje fizičkog, emocionalnog i duševnog zdravlja. Difuzeri za eterična ulja se mogu koristiti za difuziranje eteričnih ulja koja imaju različita aromaterapeutska svojstva. Neka od svojstava eteričnih ulja su relaksacija, poboljšanje koncentracije ili ublažavanje simptoma prehlade i gripe. Neka eterična ulja imaju antibakterijska i antivirusna svojstva, što znači da mogu pomoći u pročišćavanju zraka.

Uz pomoć difuzera raspršujemo ljekovita svojstva eteričnih ulja u prostor te na taj način možemo dezinficirati prostor u kojem boravimo. Osim dezinfekcije možemo i olakšati svoje zdravstvene probleme poput prehlade, nesanice i sl.

Prednosti za vaš dom

Difuzeri za eterična ulja mogu pomoći u uklanjanju nečistoća iz zraka, poput plijesni, bakterija i virusa.

Eterična ulja imaju niz terapeutskih svojstava, kao što su ublažavanje stresa, poboljšanje raspoloženja i jačanje imuniteta.

Dodatni benefit eteričnih ulja je ugodan i opuštajući miris. Difuzeri za eterična ulja mogu pomoći da vaš dom bude ugodniji i mirisniji, a vi opušteniji.

Savjeti za sigurno korištenje eteričnih ulja i difuzera:

  • Uvijek koristite 100% čista eterična ulja provjerenih proizvođača kao Pranarom.
  • Ako difuzer i eterična ulja koristite u blizini trudnica i djece, preporuka je da se korištenje ograniči na 30 minuta. Ako je moguće, prozračite prostor prije dolaska djeteta. Također, mnoga ulja se ne smiju koristiti u blizini trudnica i male djece pa se svakako posavjetujte sa stručnom osobom.
  • Ne difuzirajte eterična ulja ako ste alergični na bilo koje od njih.
  • Kupite difuzer za eterična ulja od uglednog proizvođača.
  • Redovno čistite difuzer za eterična ulja.

Korištenjem difuzera za eterična ulja podarite si u svom domu svakodnevni kućni wellness. Uz dobrobiti eteričnih ulja zaštitite sebe i svoje najmilije od nepoželjnih uzročnika bolesti koji nas vrebaju u zimskim mjesecima.

Eterična ulja koja olakšavaju disanje

Eterično ulje ravensara (ravintsara ili madagaskarski kamforovac) jedno je od najjačih antivirusnih ulja. Vrijedan je sastojak svake kućnoe apoteke. Eterično ulje ravensare jedno je od najčešćih ulja koja se koriste u difuzeru. Budući da je izrazito sigurno, može se staviti u difuzer za eterična ulja i u prisutnosti male djece. Djeluje antivirusno te na taj način i dezinficira prostor. Ako se radi o maloj djeci, uz ravensaru može se dodati i eukaliptus radiata, mirta, mandarina i kajeput.

Eterično ulje ravensara se u vrijeme prehlada, gripa i sl. stavlja kao preventiva u difuzere. Česti je sastojakraznih balzama za prsa. Dobro je dodati i neka od ulja poput eukaliptus globulus, bor bijeli, kajeput i sl.

Ravensara se koristi i u inhalacijama, a možemo staviti i nekoliko kapi na maramicu i udisati na taj način.

Eterično ulje čajevca ima široku primjenu u našoj kućnoj apoteci. Svega nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca u difuzeru za eterična ulja ili aroma lampi može dezinficirati prostor u kojem boravimo. Dobro se slaže s eteričnim uljem ravensare, eukaliptusom globulus i eukaliptusom radiata. U kombinaciji svih tih ulja daje izvanredni osjećaj našem dišnom sustavu, a naš dom čini dezinficiran i zaštićen.

Eterično ulje bor bijeli odličan je za inhalaciju jer opušta mišiće bronha te time olakšava disanje. Dodatno, razrjeđuje sluz te umiruje pretjeran kašalj, a djeluje i antivirusno.

Eterično ulje čempres koristi se kao pomoć kod smirivanja kašlja. Može se koristiti za inhalaciju i u difuzerima za eterična ulja.

Eterično ulje paprene metvice ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje i odličan je dodatak u difuzerima za eterična ulja. Djeluje osvježavajuće i razbistruje um te olakšava disanje.

Eterično ulje kanadske jele upotrebljava se u difuzerima kako bi se olakšalo disanje i smanjio kašalj. Za poboljšano djelovanje dodajte i neka od ovih ulja: crna smreka, bor bijeli, čempres, eukaliptus globulus, eukaliptus radiata, ravensara. Osim u difuzeru za eterična ulja, koristi se u balzamima za mazanje prsa također u svrhu olakšanja disanja.

Eterično ulje kadulja ljekovita ima antiseptično i antibakterijsko djelovanje. Može se koristiti za inhalaciju i u difuzerima za eterična ulja jer olakšava iskašljavanje.

Eterično ulje kajeput je jak ekspektorans – olakšava iskašljavanje, može se koristiti i kod djece, i djeluje kao antiseptik.

Ako se radi o maloj djeci, uz eukaliptus radiatu i ravensaru svakako je važno i eterično ulje kajeputa. Može se dodati u difuzere za eterična ulja kako bi se olakšalo disanje i iskašljavanje. Ulje se može stavljati u balzame za prsa i za djecu i za odrasle te na taj način pospješiti disanje.

Eterično ulje mandravasarota je relativna novost u svijetu aromaterapije. Zbog svojeg snažnog djelovanja predviđa se da će doći u top 10 eteričnih ulja za svaku kućnu apoteku. Smatra se da je to ulje „2 u 1“ jer djeluje i na bakterije i na viruse. Djelovanje je čak i mnogo jače od uobičajenih ulja koja su za tu primjenu.

Tri eukaliptusa

Eterično ulje eukaliptus radiata se koristi kod inhalacija i u difuzerima za eterična ulja kako bi olakšao dišne tegobe. Za još bolje terapeutsko svojstvo svakako dodati ravensaru, bor bijeli, eukaliptus globulus i sl. Ako se radi o maloj djeci eukaliptus radiata koristi se s eteričnim uljem kajeputa i ravensare.

Eterično ulje eukaliptus globulus odlično je kao pomoć kod problema s donjim dišnim putevima. Poželjno ga je koristiti u zimskim mjesecima.

Eterično ulje eukaliptus dives je izvrstan mukolitik, odnosno olakšava kašalj viskoznosti sluzi. Za bolje iskašljavanje dodaje ga se u balzame za prsa ili ga se može inhalirati. Također je odličan izbor za difuzere za eterična ulja Isprobajte ga uz eterično ulje eukaliptusa globulusa za donje dišne puteve, eterično ulje eukaliptus radiate za gornje dišne puteve te ravensare i Ho drveta. A također može se dodati i čempres te bor bijeli za lakše iskašljavanje.

Citrusna eterična ulja

Nekoliko kapi eteričnog ulja limuna možete dodati u difuzer za eterična ulja kao bi iskoristili više blagodati. Pomoći će kod dezinfekcije prostora, ali i poboljšati koncentraciju te izazvati osjećaj ugode i na taj način podići nam raspoloženje. Eterično ulje limun se u difuzeru dobro slaže s ostalim citrusima poput grejpa, bergamota, limete, slatke naranče. Za pojačanu koncentraciju dodajte mu nekoliko kapi ružmarina cineol.

Eterično ulje slatke naranče u kombinaciji s grejpom i limetom daju pravi citrusni kućni ugođaj. Može pomoći kod osjećaja tjeskobe i stresa.

Eterično ulje limete je prekrasnog mirisa koji u difuzerima čini pravu senzaciju. Dodajte limetu omiljenom miksu eteričnih ulja i uživajte u novoj dimenziji. Eterično ulje limete je antistresno i potiče raspoloženje.

Eterično ulje mandarine se zbog svog osvježavajućeg mirisa često stavlja u difuzere za eterična ulja. Pomaže nam kako bismo smanjili napetosti i stres. Dobro se slaže s ostalim citrusima te mu se može dodati i nekoliko kapi grejpa, slatke naranče, bergamota i limuna.

Antidepresivna eterična ulja

Eterično ulje bergamota je ulje koje oživljuje. Ukoliko ste u stresnom periodu života, ovo je ulje neizbježno da ga imate u svojoj kućnoj apoteci. Udahnite njegov miris i osjetit ćete kako Vas prožima pozitivna energija.

Eterično ulje ho drveta zamjenjuje eterično ulje ružinog drveta po djelovanju. Ovo eterično ulje, kombinirano sa uljem ravintsare pruža dvostruki učinak kod velikog broja virusnih i bakterijskih bolesti u djece. Eterično ulje ho drveta uravnotežuje te djeluje antidepresivno. Dobro ga je stavljati u uljne mješavine za masaže kao i u difuzere za eterična ulja Slaže se s citrusima pa slobodno dodajte i neko citrusno ulje poput grejpa, limete, limuna, slatke naranče, mandarine ili bergamota.

Kopaiba sadrži dosta beta-kariofilena, molekule koja komunicira s kanabinoidnim receptorima u koži. To potiče stanice kože da proizvode beta endorfin, jedan od hormona sreće. U emotivnom smislu koristi se za ublažavanje straha, briga i tjeskobe. Dobro je da ulje kopaibe bude i u sastavu mješavine za difuzere uz eterično ulje primjerice bergamota i slatke naranče.

Eterično ulje lavanda smatra se „majkom“ eteričnih ulja. Nekoliko kapljica ovog ulja u difuzeru pomoći će vam da lakše utonete u san.

Eterično ulje sandal zapadnoindijski stavlja se u difuzere kako bi nas njegov miris umirio. Odličan je saveznik za smanjenje stresa i tjeskobe. Dobro se slaže s citrusnim uljima poput grejpa i limete te možemo i njih dodati u difuzer za eterična ulja. Koristi se u mješavinama za meditaciju uz eterično ulje pačulija, vetivera i sl.

Eterično ulje vetivera se naziva i “uljem mira” jer djeluje vrlo opuštajuće. Njegova zemljana nota čini ga i jednim od ulja za meditacije. Ukoliko ste pod stresom masaža vetiverom otopljenim u ulju makadamije i badema pomoći će vam da se opustite. Dodajte ga u difuzer za eterična ulja kako bi prožeo prostor ugodnim mirisom.

Eterična ulje ylang ylang extra i ylang ylang totum smanjuju tjeskobu. Izuzetno lijepo mirišu u prostoru, daju cvjetnu notu, a također ih svrstavaju i u afrodizijak.

Nabavite svoj difuzer!

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

KONTAKTIRAJTE NAS ILI POSJETITE U

LIJEPO TE JE PONOVO VIDJETI