začepljen nos, grlobolju i kašalj

Dišni sustav – prirodna rješenja za začepljen nos, grlobolju i kašalj

Jeste li znali da odrasla osoba udahne i izdahne otprilike 15 puta u minuti pri mirnom disanju?  Uloga dišnog sustava je izmjena dvaju plinova – kisika i ugljikova dioksida. Dišni sustav se sastoji od nekoliko organa, a započinje nosom i ustima. Udahom kisik putuje u pluća gdje se odvija razmjena plinova. Disanje je obično automatsko, podsvjesno kontrolirano mozgom. Zimski dani donose sa sobom i probleme s dišnim sustavom. Razne bakterije i virusi izazivaju začepljenost nosa, kašalj, otežano disanje, grlobolju i slične simptome koji sa sobom nose otežan rad našeg dišnog sustava.

Za pomoć dišnom sustavu priroda nam i ovog puta pomaže. Postoje eterična ulja koja se vrlo dobro nose s virusima i bakterijama te pospješuju rad dišnog sustava.

Eterična ulja i dišni sustav

Tu svakako valja spomenuti eterično ulje ravensare koje je jedno od najjačih antivirusnih ulja. Mogu ga koristiti i djeca i odrasli i zato je jedno od nezaobilaznih ulja u svakoj kućnoj ljekarni. Stavlja ga se u difuzere, u balzame za prsa, kod inhalacija ili možete jednostavno nekoliko kapi nakapati na maramicu te tako udisati. Oprez je potreban jedino kod osoba s astmom, kod inhalacije ili upotrebe u difuzerima, potrebno je napraviti test na način da osoba prvo pomiriši ulje iz bočice. Ukoliko ju ne steže u prsima, ulje možete koristiti u inhalaciji i difuzeru.

Eterično ulje čajevca moćno je u borbi s bakterijama, gljivicama i virusima tako da je dobrodošlo zimi, ali i u ostatku godine. Svega nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca i ravensare u difuzeru može dezinficirati prostor u kojem boravimo. Čajevac se također koristi i protiv gljivica na noktima i njegovom konstantnom upotrebom možemo se riješiti te mukotrpne napasti.

Eterično ulje eukaliptus globulus također se koristi kod dišnih tegoba. Vrlo je jak ekspektorans – smanjuje viskoznost sluzi u dišnom sustavu te je čest sastojak u balzamima za prsa i kod inhalacije. Djeluje na donje dišne puteve i olakšava disanje.

Eterično ulje eukaliptus radiata djeluje na gornji dišni sustav te ukoliko imate problema sa sinusima ovo ulje vam može pomoći. Mogu ga i djeca koristiti tako da je čest sastojak u balzamima za prsa i kod djece i u difuzerima u prostorijama gdje borave i djeca.

Eterično ulje bor bijeli od davnina su koristile naše bake i uživale u iscjeliteljskom djelovanju na bronhe kroz inhalacije te ga koristile u raznim mastima protiv reumatoidnih tegoba. Eterično ulje bora bijelog ima mukolitičko djelovanje – razrijeđuje sluz te umiruje pretjerani kašalj.

Već i vrapci na grani znaju da eterična ulja koja koristimo moraju biti visoke kvalitete i kemotepizirana kako bismo znali njihova terapeutska svojstva. Izuzetno je bitno da udišemo ili stavljamo na kožu ulja za koja znamo da su potpuno prirodna, da su kemotipizirana i da su provjerena. Jedna od takvih su eterična ulja proizvođača Pranarom koji je osim eteričnih ulja razvio i gotove proizvode za pomoć dišnom sustavu i kod odraslih i kod djece.

Pranarom sirupi protiv suhog i produktivnog kašlja

U svom asortimanu Pranarom ima tri sirupa protiv kašlja na bazi eteričnih ulja:

Prana BB  BIO sirup je za djecu od 1 god od 9 kg nadalje, sadrži sinergiju 4 eteričnih ulja (limun, bijeli bor, timijan tujanol, klasasta metvica) i bagremov med, pomaže kod suhog i produktivnog kašlja.

Aromaforce BIO sirup junior je za djecu od 2 godine starosti. Sadrži sinergiju 5 eteričnih ulja (limun,lavanda, bijeli bor, timijan tujanol, kineski cimetovac). Pomaže kod suhog i produktivnog kašlja, a sadrži vrećice za pojedinačnu upotrebu tako vrećice koje niste potrošili čuvate za drugu upotrebu duži period, ovisno o roku trajanja.

Aromaforce BIO sirup za dišni sustav za odrasle. Sadrži sinergiju 5 eteričnih ulja (limun,eukaliptus globulus, bijeli bor, primorski vrijesak, kineski cimetovac). Pomaže kod suhog i produktivnog kašlja.

Pranarom balzami za prsa

Kod tegoba dišnog sustava, Pranarom je razvio i balzame za prsa koji olakšavaju disanje i smanjuju nadraženost:

Prana BB BIO balzam za prsa za djecu iznad 5 kg. Obogaćen je 100% organskim eteričnim uljima (crna smreka, balzamasta jela, mažuran i oman)  s pročišćavajućim olfaktornim notama. Djeluje pročišćavajuće i umirujuće.

Aromaforce junior BIO balzam za prsa obogaćen je 100% organskim eteričnim uljima eukaliptusa, mažurana, timijan ct. tujanol, ravintsare, poljske metvice i omana. Djeluje pročišćavajuće i umirujuće. Mogu ga koristiti djeca od 3 godine.

Aromaforce balzam za prsa za odrasle 100% organskim eteričnim uljima eukaliptusa, majčine dušice, ružmarina i omana. Djeluje pročišćavajuće i umirujuće.

Svi balzami primjenjuju se za olakšano disanje kod respiratornih infekcija, prehlada i gripa te potiču prirodnu obranu organizma.

začepljen nos, grlobolja i kašalj

Što mogu koristiti trudnice?

Pranarom je mislio i na tegobe dišnog sustava kod trudnica i dojilja te je razvio:

Aromaforce BIO sprej za nos koji smiju koristiti i dojilje i trudnice te djeca iznad 3 godine. Koristi se za simptomatično liječenje začepljenog nosa, uključujući prehlade i faringitis. Ekongestira i pročišćava nos eliminirajući sluz, izvor bakterijske kontaminacije, a istovremeno sprječava isušivanje sluznice. Pruža osjećaj svježine zahvaljujući prisutnosti eteričnih ulja.

Aromaforce BIO sprej za grlo djeluje umirujuće na grlo te sadrži sinergiju eteričnih ulja koja pomažu zdravlju dišnog sustava. Mogu ga koristiti trudnice, dojilje i djeca.

Priroda nam nudi mnogobrojna rješenja kako bismo smanjili tegobe dišnog sustava. Postoji puno biljaka koje možemo koristiti kako bismo lakše disali, smanjili kašalj i sl. te postoji nekoliko načina kroz koje možemo biljke koristiti. Možemo raditi čajeve od listova, cvijetova, korijena određenih biljaka, možemo upotrebljavati eterična ulja kroz inhalacije ili u raznim balzamima i kremama, možemo piti sirupe, kapsule, raditi obloge i sl. Vjerujmo prirodi i jačajmo svoj imunitet prirodom!

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

KONTAKTIRAJTE NAS ILI POSJETITE U

LIJEPO TE JE PONOVO VIDJETI