Opis
Paprovac je biljka koja naraste do visine 5 m koja ima tamnozelene listove i sitne male bijele cvjetove. Plodovi su joj maleni i okrugli, a zovemo ih papar. Papar je jedan od najpoznatijih začina i koristi se od davnina.
Postoji zeleni, bijeli i crni papar i česta je zabluda da su to različite vrste papra. Naime, svi se dobivaju od iste biljke, samo je razlika u kojem periodu se njen plod ubire i na koji način ga se obrađuje. Zeleni papar su mladi i nezreli plodovi koji se najčešće kisele primjerice u slanim otopinama, a koriste se i osušeni. Bijeli papar dobiva se branjem i sušenjem posve zrelih plodova, a crni papar već pocrvenjenih plodova.
DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA
Destilacijom vodenom parom plodova
DJELOVANJE
- Ekspektorans – olakšava iskašljavanje
- Analgetik
- Zagrijava
- Stimulira rad probavnog sustava
- Potiče stvaranje probavnih enzima u gušterači
- Afrodizijak
UPOTREBA
- Koristi ga se u mješavinama za bolne zglobove i mišiće jer zagrijava. Uz njega dobro je dodat i eterično ulje zimzelena i cedrelopsisa koji djeluju analgetski te ružmarin cineol kako bi pospješio cirkulaciju i đumbir za dodatno zagrijavanje i sveopće bolje stanje. Najbolja bazna ulja koja se koriste u tu svrhu su svakako protuupalna poput kantariona i tamanua i ulje makadamije koje je brzoupijajuće te će na taj naćin ulja brže prodrijeti u kožu i odradirti svoja ljekovta svojstva
- Ukoliko imamo problem sa slabom cirkulacijom, eterično ulje papra svakako će doprinjeti poboljšanju iste u kombinaciji sa primjerice uljem ružmarin cineola i čempresa razrijeđenih u biljnim uljima poput badema i suncokreta i lagano umasiranih
- Eterično ulje crnog papra koristi se u mnogim preparatima za podizanje imuniteta i čišćenje organizma
- Njegova mirisna nota je specifičnog mirisa i dobro se slaže sa eteričnim uljem tamjana, sandala, lavande, ružmarinom, bosiljkom i sl. kao mješavina za difuzere
KONTRAINDIKACIJE
Ne koristiti za djecu ispod 5 god starosti.
Recenzije
Još nema recenzija.