Ružmarin kt. verbenon eter. ulje BIO 5 ml Pranarom

15.51  uključ. PDV

Opis

Pranarom eterična ulja su kemotipizirana!

Ružmarin je aromatičan grm, listovi su mu srebrnozeleni u obliku iglica, a cvjetovi svjetloplavi. Izvorno potječe s mediteranskog područja ali danas raste širom svijeta, a za potrebe proizvodnje uzgaja se u Francuskoj, Španjolskoj i Tunisu.

Ružmarin se koristi kao začin i gotovo da nema nikog tko se nije s tom biljkom susreo. Raste i u našoj zemlji, pretežno uz obalu, no može ga se uzgojiti i na kopnenom dijelu Hrvatske.

Poznat je od davnine, a pronađen je čak i u egipatskim grobnicama. Rimljanima je ova biljka bila sveta i predstavljala simbol regeneracije. U povijesti su se ružmarinove grančice palile tijekom raznih zaraza. U narodu ova biljka ima i duhovno značenje, smatra se da štiti od zlih duhova.

Od ružmarina se dobivaju četiri kemotipa:

 1. Verbenon/bornil acetat
 2. 1,8 cineol
 3. Kamfor
 4. β-mircen/kamfor

 

Ružmarin je jedno od najčešće patvorenih ulja u kojeg se dodaje sintetički 1,8 cineol i/ili kamfor. Zapravo su većina esencijalnih ulja ružmarina na tržištu, osim onih s posebnim certifikatima, zasigurno patvorine.

Kemotip verbenon uglavnom raste na Korzici.

Od ovog kemotipa koristi se i njegov hidrolat (Ružmarin verbenon) za tretiranje kože sklone aknama. Dodaje mu se hidrolat lavande te ih se koristi u izradi maske za lice od glina.

DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA RUŽMARINA

Destilacijom vodenom parom mladih listova i cvjetnih vrhova

DJELOVANJE DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA RUŽMARINA

 • Povoljno na rad jetre i proizvodnju žući
 • Smanjuje kašalj
 • Smanjuje sluz u plućima
 • Potiče regeneraciju kože
 • pogodan za mješovitu i masnu kožu
 • protiv ožiljaka i strija

 

UPOTREBA

 • Kod problema s kašljem inhalira se uz ostala ulja za tu namjenu poput kajeputa, bora bijelog, čempresa, kopra i sl te ga se stavlja u difuzer ili u balzame i maže prsa i leđa
 • Oralno se uzima kod nedovoljnog rada jetre i smanjene produkcije žući, ali samo uz pomoć stručne osobe
 • Koristi se u tretmanima tretiranja masne kože i kože sklone aknama, ali stavlja ga se i u pripravke za mješovitu i osjetljivu kožu
 • Dodaje ga se u preparate protiv ožiljaka gdje se koristi uz ostala eterična ulja poput sjemena mrkve i palmarose te ih se razrjeđuje u ulju ploda divlje ruže i maceratu nevena

 

KONTRAINDIKACIJE

S ovim kemotipom treba biti oprezan jer u većoj dozi može biti neurotoksičan kada se primjenjuje oralno ili rektalno. Ne smije se koristiti u trudnoći i kod male djece (oralno), a kod dermalne primjene treba paziti na doziranja.

Povezani artikli
Prati nas na društvenim mrežama

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

KONTAKTIRAJTE NAS ILI POSJETITE U

LIJEPO TE JE PONOVO VIDJETI