Ružmarin kt. kamfor eter. ulje BIO 10 ml Pranarom

13.16  uključ. PDV

Opis

Pranarom eterična ulja su kemotipizirana!

Ružmarin je aromatičan grm, listovi su mu srebrnozeleni u obliku iglica, a cvjetovi svjetloplavi. Izvorno potječe s mediteranskog područja ali danas raste širom svijeta, a za potrebe proizvodnje uzgaja se u Francuskoj, Španjolskoj i Tunisu.

Ružmarin se koristi kao začin i gotovo da nema nikog tko se nije s tom biljkom susreo. Raste i u našoj zemlji, pretežno uz obalu, no može ga se uzgojiti i na kopnenom dijelu Hrvatske.

Poznat je odavnine, a pronađen je čak i u egipatskim grobnicama. Rimljanima je ova biljka bila sveta i predstavljala simbol regeneracije. U povijesti su se ružmarinove grančice palile tijekom raznih zaraza. U narodu ova biljka ima i duhovno značenje, smatra se da štiti od zlih duhova.

Od ružmarina se dobivaju četiri kemotipa:

  1. Verbenon/bornil acetat
  2. 1,8 cineol
  3. Kamfor
  4. β-mircen/kamfor

 

Ružmarin je jedno od najčešće patvorenih ulja u kojeg se dodaje sintetički 1,8 cineol i/ili kamfor. Zapravo su većina esencijalnih ulja ružmarina na tržištu, osim onih s posebnim certifikatima, zasigurno patvorine

Kemotip kamfor je najčešći na tržištu jer raste spontano na Mediteranu, uključujući i Hrvatsku. Većina ulja na tržištu, ako već nisu patvorena, su kemotipa kamfor.

DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA

Destilacijom vodenom parom mladih listova i cvjetnih vrhova

DJELOVANJE

  • Analgetik
  • Mukolitik – razrjeđuje sluz
  • Protiv grčeva i bolova lokomotornog sustava (mišići i zglobovi)

 

UPOTREBA

  • Ovo ulje bi svakako trebalo biti u sastavu ulja za masažu protiv bolova i grčeva mišića. Dobro mu je dodati i ulje zimzelena te petit grain naranče kako bi se pospješilo djelovanje i smanjile napetosti. Ulja je potrebno razrijediti u biljnim uljima, preporuka je u makadamiji i ulju suncokreta ili badema
  • Koristi se i kod bolnih menstruacija tako što se razrijedi u makadamiji i umasira da donji dio trbuha

 

KONTRAINDIKACIJE
Ne preporučuje se oralna upotreba. Nije prikladno za trudnice, dojilje i malu djecu.

Povezani artikli
Prati nas na društvenim mrežama

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

KONTAKTIRAJTE NAS ILI POSJETITE U

LIJEPO TE JE PONOVO VIDJETI