Ružmarin kemotip kamfor eterično ulje BIO 10 ml Pranarom

13.16  uključ. PDV

Opis

Pranarom eterična ulja su kemotipizirana!

Ružmarin je aromatičan grm, listovi su mu srebrnozeleni u obliku iglica, a cvjetovi svjetloplavi. Izvorno potječe s mediteranskog područja, ali danas raste širom svijeta. Za potrebe proizvodnje uzgaja se u Francuskoj, Španjolskoj i Tunisu.

Ružmarin se koristi kao začin i gotovo da nema nikog tko se nije s tom biljkom susreo. Raste i u našoj zemlji, pretežno uz obalu, no može ga se uzgojiti i na kopnenom dijelu Hrvatske.

Poznat je odavnine, a pronađen je čak i u egipatskim grobnicama. Starim Rimljanima je ova biljka bila sveta i predstavljala simbol regeneracije. U narodu ova biljka tradicionalno ima i duhovno značenje, smatra se da štiti od zlih duhova.

Od ružmarina se dobivaju četiri kemotipa:

  1. Verbenon/bornil acetat
  2. 1,8 cineol
  3. Kamfor
  4. β-mircen/kamfor

 

Ružmarin je jedno od najčešće patvorenih ulja u kojeg se dodaje sintetički 1,8 cineol i/ili kamfor. Zapravo su većina esencijalnih ulja ružmarina na tržištu, osim onih s posebnim certifikatima, zasigurno patvorine

Kemotip kamfor je najčešći na tržištu jer raste spontano na Mediteranu, uključujući i Hrvatsku. Većina ulja na tržištu, ako već nisu patvorena, su kemotipa kamfor.

DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA

Destilacijom vodenom parom mladih listova i cvjetnih vrhova

Povezani artikli
Prati nas na društvenim mrežama

Učlani se u naš LOYALTY KLUB

LIJEPO TE JE PONOVO VIDJETI