Opis
Čajevac je samoniklo drvo ili grm porijeklom iz Australije, a u današnje vrijeme uzgaja ga se i na plantažama.
Listovi su mu tanki, nalik na iglice i sadrže žlijezde s eteričnim uljima. Eterično ulje je žućkastozelene do prozirne boje, a miris mu je jak i prodoran.
Poznat je od davnina, Aboridžani su ga koristili za liječenje rana i infekcija tako što su gnječili lišće i stavljali kao obloge, a također su i udisali paru tog zgnječenog lišća kako bi si olakšali probleme dišnog sustava.
Van granica Australije glas o ovoj biljci prenio je moreplovac James Cook. Njegova posada pravila je od lišća čaj te su zbog toga biljku i nazvali „tea tree“ odnosno čajevac.
Zbog svojeg izvanrednog djelovanja protiv virusa, bakterija i patogenih gljivica koristio se i kao standardni lijek australskih vojnik u drugom svjetskom ratu.
DOBIVANJE ETERIČNOG ULJA
Destilacija vodenom parom listova i vrhova grančica
DJELOVANJE
• antibakterijsko
• antivirusno
UPOTREBA
• dezinfekcija prostora – svega nekoliko kapi eteričnog ulja u difuzeru ili aroma lampi može dezinficirati prostor u kojem boravimo. Dobro se slaže s eteričnim uljem ravensare, eukaliptusom globulus i eukaliptusom radiata te kombinacija svih tih ulja daje izvanredni osjećaj našem dišnom sustavu, a naš dom čini dezinficiran i zaštićen